Bademcik Bezesi Belirtileri ve Tedavisi

Bademcik bezeleri, enfeksiyonlara bağlı olarak bademciklerde ortaya çıkan şişkinliklerdir. Genellikle boğaz ağrısı ile ilişkilendirilir ve bu durum, vücudun bağışıklık tepkisini gösterir. Belirtileri hafif bir ağrıdan cerrahi müdahale gerektiren durumlara kadar değişebilir.
Bademcik Bezesi Belirtileri ve Tedavisi
05 Eylül 2024

Bademcik Bezesi


Bademcik bezeleri, genellikle vücutta oluşan enfeksiyonlara bağlı olarak ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Boğazımızın her iki tarafında bulunan bademcik bezeleri, diş ağrısı, çeşitli soğuk algınlıkları ve bu durumlara bağlı enfeksiyonlar nedeniyle şişkinlik gösterirler. Aslında bademciklerde oluşan bezeler, vücutta oluşan herhangi bir bakteri ve mikroorganizmayı, vücudu tehdit eden durumları şişerek belli ederler. Elle tutulduğunda fark edilen bademcik bezeleri, boğazımızın ağrımasına da neden olmaktadır.

Bademcik Bezesi ve Belirtileri


Bademcik bezesi, çene altında şişlik halinde hissedilir ve hafif bir şekilde bile dokunulsa ağrı hissedilir. Bademcik bezelerinin aşırı bir şekilde şişmiş olması bazen tıbbi müdahale gerektirebilir. Ancak bu kadar şişmesine izin vermeden, ele gelen şişliklerde hemen en yakın sağlık kuruluşuna muayene olmakta fayda vardır.

Bademcik Bezesi Neden Oluşur?


Bademcik bezesinin en büyük nedeni, vücutta oluşan enfeksiyonlara karşı boğazımızda bulunan lenf düğümlerinin iltihaplanmasıdır. Bademcikler ve lenf düğümleri, vücuda giren zararlı mikroplarla savaşmakla yükümlüdürler. Bu zararlı mikroplar, bademciklerde bezelerin oluşmasına neden olurlar.

Bademcik Bezesi Oluşumunu Önlemek İçin Neler Yapmalıyız?

  • Çok soğuk havalarda soğuk hava solumaktan kaçınılmalı, ağzımızı atkı, şal gibi bir örtü ile kapatarak nefes alınmalıdır. Böylelikle direkt soğuk havanın bademciklere temas etmesi engellenmiş olur.
  • Aşırı sıcak ve aşırı soğuk içeceklerden kaçınmalıyız. Yaz mevsiminde özellikle herkesin yaptığı hatalardan biridir aşırı soğuk içecekler içmek. Bir yudum alıp ağzımızda biraz bekletip yutmamız, bademciklerin sağlığı açısından daha etkilidir.
  • Dişlerde oluşan çürükler önemsenmeli ve tedavi edilmelidir. İltihaplanan dişler, bademcik bezelerinin oluşmasına davetiye çıkarır.
  • Bol bol su ve C vitamini tüketilmelidir.
  • Terli su içmekten kaçınılmalı, her zaman daha ılık sular içilmelidir.
  • Dondurma yendikten sonra ağzımızda eriterek yemeli, direkt yutmaktan kaçınılmalı, sonrasında da ılık su tüketilmelidir.
  • Aynı şekilde çok sıcak olarak tüketilen yiyecek ve içeceklerden de kaçınılmalıdır.

Bademcik bezeleri, kişilerin bağışıklık sisteminin düşük olmasından kaynaklanır. Erişkinlere göre çocuklarda daha fazla görülmektedir. Çünkü çocuklar daha fazla hareket halinde oldukları ve daha çok terledikleri için enfeksiyon kapma riski daha yüksektir.

Bademcik Bezesi Ameliyatları

Bademciklerimiz, vücudumuzda filtre görevi gören yapılardır. Bizleri dıştan gelecek tehlikelere karşı korur ve haberdar ederler. Fakat bazı durumlarda işlevini yitirir ve artık vücuda zarar vermeye başlarlar.

  • Bademciklerin yılda 5 kere ve daha fazla beze yapması, her enfeksiyon sırasında vücuda kırgınlık, halsizlik yaratıyorsa ve kişilerin hayatını olumsuz şekilde etkiliyorsa,
  • Bademciğin çok aşırı şekilde şişerek boğazı tıkaması sonucu uyurken aşırı horlama ve görülen uyku apnesi sorunları yaşanıyorsa,

Bu tip hastalarda bademcik ameliyatı yapılması uygun görülür. Ameliyatlarda yaş sınırı yoktur. 7'den 70'e herkes de görülebilir. Fakat en erken başlama yaşı 3 yaştır. Bademcik ameliyatları en sık olarak 3-8 yaş arasında görülmektedir. Bademcik bezeleri genelde antibiyotiklerle tedavi edilmektedir. Bazı durumlarda cerrahi operasyonlar ile bademciklerin küçültülmesi de günümüzde mümkün hale gelmiştir. Her bademcik bezesi, vücutta oluşan bir enfeksiyon habercisi değildir. Bademcik bezeleri, kalıtsal yollarla da geçebilir ve genetik bir hastalık olma ihtimali de çok büyüktür. Bu yüzden hastaların bu konuda bilinçli olması ve gerekli kontrollerini yaptırmasında fayda vardır. Çocuklarda ise oluşan bademcik bezeleri genelde ameliyat ile alınır. Çünkü çocuklar kendilerini çok fazla ifade edemedikleri için çoğunlukla tedaviye başlandığında bademcik bezeleri artık en son aşamaya gelmiş olduğu görülür. Tedavi edilmeyen bademcik bezeleri ve oluşan iltihaplar, kalp kapağı iltihaplanmasından böbrek sorunlarına varana kadar çeşitli hastalıkların oluşmasını sağlamaktadır.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Alaner 12 Temmuz 2024 Cuma

Bademcik bezeleri neden şişiyor ve elle tutulduğunda neden bu kadar ağrıyıcı oluyor? Vücutta enfeksiyon olduğu zaman bağışıklık sistemimizi desteklemek için ne gibi önlemler almalıyız?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Alaner,

Bademcik bezelerinin şişmesi genellikle vücutta bir enfeksiyon olduğunun belirtisidir. Bademcikler, bağışıklık sistemimizin bir parçası olarak, enfeksiyonlara karşı ilk savunma hattımızı oluşturur. Enfeksiyon kapıldığında, bademcikler mikroplarla savaşmak için şişer ve bu da elle tutulduğunda ağrıya neden olabilir.

Bağışıklık sisteminizi desteklemek için şu önlemleri alabilirsiniz:
1. Dengeli beslenin: Vitamin ve mineral açısından zengin gıdalar tüketmek bağışıklık sisteminizi güçlendirir.
2. Bol su için: Vücudunuzun susuz kalmaması enfeksiyonlarla mücadelede önemlidir.
3. Düzenli uyuyun: Yeterli ve kaliteli uyku bağışıklık sisteminizin işlevselliğini arttırır.
4. Egzersiz yapın: Düzenli fiziksel aktivite bağışıklık sistemini güçlendirir.
5. Stresten uzak durun: Aşırı stres bağışıklık sisteminizi zayıflatabilir.

Sağlıklı günler dilerim!

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Bademcik Şişmesine Ne İyi Gelir?
Bademcik Şişmesine Ne İyi Gelir?
Bademcik Büyümesi Belirtileri ve Tedavisi
Bademcik Büyümesi Belirtileri ve Tedavisi
Bademcik Bezesi Belirtileri ve Tedavisi
Bademcik Bezesi Belirtileri ve Tedavisi
Bademcik Taşı Nasıl Çıkarılır?
Bademcik Taşı Nasıl Çıkarılır?
Bebeklerde Bademcik Belirtileri ve Tedavisi
Bebeklerde Bademcik Belirtileri ve Tedavisi
Güncel
Bademcik Kanaması Belirtileri ve Tedavisi
Bademcik Kanaması Belirtileri ve Tedavisi
Güncel
Bademcik Ağız Kokusu Yapar mı?
Bademcik Ağız Kokusu Yapar mı?
Güncel
Bademcik Kanseri Belirtileri ve Tedavisi
Bademcik Kanseri Belirtileri ve Tedavisi
Bademcik Ne İşe Yarar?
Bademcik Ne İşe Yarar?
Bademcik Küçültme Nasıl Yapılır?
Bademcik Küçültme Nasıl Yapılır?
Bademcik İltihabı Bitkisel Tedavi
Bademcik İltihabı Bitkisel Tedavi
Bademcik Taşı Belirtileri ve Tedavisi
Bademcik Taşı Belirtileri ve Tedavisi
Bademcik Belirtileri ve Tedavisi
Bademcik Belirtileri ve Tedavisi
Bademcik Ameliyatı Ne Zaman Yapılmalı?
Bademcik Ameliyatı Ne Zaman Yapılmalı?
Bademcik
Bademcik
Bademcik ve Geniz Eti Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
Bademcik ve Geniz Eti Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
Bademcik Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Bademcik Ameliyatı Ne Kadar Sürer?