{ "title": "Streptokok", "image": "https://www.bademcik.gen.tr/images/streptokok.jpg", "date": "20.01.2024 10:32:33", "author": "Nülifer Çembertaş", "article": [ { "article": "Streptokok, A grubu bir bakteri olan ve boğazda yerleştiği bölgede ağrılı ve iltihaplı enfeksiyona neden olan, hareketsiz, sporsuz, glikozu heksozdifosfat yolu ile fermente ederek laktik asit oluşturan, yuvarlak ve oval yapılı mikroorganizmalara Streptokok adı verilir. Boyutları 2 um'den daha küçük yapılıdırlar. Doğada yaygın olarak bulunmalarının yanı sıra insan vücudunda da bol miktarda yer alırlar. Ayrıca Streptokoklar süt ve süt ürünlerinde saprofit olarak yer alırlar. Enfeksiyonlara neden olanları patojen yapılı olanlardır. Patojen yapılı olan A grubu Streptokoklar özellikle 5-15 yaş arasındaki çocuklarda ağrılı boğaz enfeksiyonuna sebep olmakla birlikte hava ve dokunma yoluyla bulaşabilir. Kuluçka süresi 3 gün olduğundan belirtiler 3 gün içinde kendini gösterecektir. Ayrıca evin içine yayılan bakteriler her ne kadar kuruyup toza dönüşüyor olsa da nemli bir ortamda 15 gün boyunca kalırlarsa yeniden bulaşmaya başlarlar. Bu yüzden evin içinde hasta biri varsa kullandığı eşyalar kaynatılmalı, ev tamamen sterilize edilmeli ve bol bol güneşlendirilmelidir.

Streptokoklar özelliklerine göre biyokimyasal, serolojik ve hemoliz olamak üzere 3 farklı grup altında sınıflandırılmışlardır. Biyokimyasal özellikte enzimler, proteinlere, karbonhidratlara ve lipitlere etki ederler. Bakterilerin hücre duvarındaki karbonhidratlar esas alınarak yapılan sınıflandırma Serolojik özellikleri oluşturur. Hemolizde ise Alfa, Beta ve Non olarak gruplandırılır.

Streptokok enfeksiyonu boğaz iltihabı, boğaz ağrısı, iştahsızlık, yutkunma güçlüğü, üşüme, baş ağrısı, ani ve yüksek ateş ve boyun ağrısı olarak kendini gösterir. Çocuklarda bu belirtiler dışında kusma, bulantı ve karın ağrısı da görülebilir. Çok sık görülmemekle birlikte gençlerde cilt bozulmalarına neden olduğu da tıbbi kayıtlara geçmiştir. Tedavisi sırasında doktorun uygun gördüğü ve ağız yoluyla alınan antibiyotikler ile penisilin uygulanır. Reye sendromuna neden olabileceği için küçük çocuklara aspirin verilmesi kesinlikle önerilmez. Hastaların yüzde 10'unda eklem romatizması ve nefrit gibi ciddi rahatsızlıklara neden olduğu tespit edilmiştir. Doğru tanıyı koyabilmek için boğaz kültüründen bir örnek alınarak A grubu beta hemolitik streptokok üremesi olup olmadığı kontrol edilir. İlaç tedavisi başladıktan sonraki 72 saat içinde ateş düşer. Genel olarak belirtilerde azalma meydana gelir. 72 saatin sonunda ise bulaşma riski ortadan kalkar.
İlaçla tedavinin yanında gün içinde sürekli gargara yapmak boğazın rahatlamasını sağlar. Gargara, adaçayı gibi antibiyotik bitkilerle demlenen çay ile ya da tuzlu su ile yapılabilir. Evde ilaçla tedavinin yanı sıra bol bol dinlenmeye çalışmak, bulaşma riskini azaltmak için kullandığınız eşyaları en aza indirip sonradan kaynatmak, bakteri gelişimini hızlandırdığı için süt ve süt ürünlerinden uzak durmak, temizlikte kullanılan kimyasalları solumaktan kaçınmak sürecin daha çabuk atlatılmasına yardımcı olacaktır.

İlaç tedavisine rağmen tekrarlayan Streptokok enfeksiyonunda bademcik ameliyatı önerilebilir. Ameliyat kararı verilirken dikkat edilen hususlar şöyledir;
Streptokok için yapılacak cerrahi müdahaleye Tonsilektomi adı verilir. Zor olmayan bir operasyon olmasına rağmen operasyon sonrası kanama riski çok fazladır. Ses şiddeti ve tınısında değişikliğe neden olabilir.
" } ] }