{ "title": "Çocuklarda Bademcik", "image": "https://www.bademcik.gen.tr/images/cocuklarda-bademcik.gif", "date": "20.01.2024 10:50:04", "author": "murtaza bulduklu", "article": [ { "article": "
Çocuklarda bademcik, vücudun bağışıklık sisteminde aktif rol oynayan lenf sisteminin boğaza yerleşmiş mekanizmasıdır. Özellikle üst solunum yolundan giren mikroplara karşı vücudu savunmaya geçer. Halk arasında geniz eti diye bilinen \" adenoid \" dokusu da aynı bademciklerin özelliğindedir. Bademcikler ve geniz etleri çok nadiren yüksek ateşle seyreden sık iltihaplanmalarda çocukları kalp ve eklem romatizmaları riski altında bırakabilmektedir. Bu durumda çocuklara bademcik ve geniz eti ameliyatı uygulanır.

Bademcik ve geniz eti gerektiğinde alınabilen bir organdır. Ergenlik yaşından sonra da hiçbir etkisi kalmaz. Bademcik ve geniz eti hastalıkları daha çok çocuklarda görülen bir hastalıktır. Bu hastalığın görülme sıklığı kreş, ana okul ve ilkokul gibi toplu yaşam yerlerinde zirve yapar. Bademcik dokusu gittikçe küçülen bir doku olduğu için özellikle ergenlik yaşından sonra iltihaplanma olasılığı düşmektedir.

Bademcikler Ne Zaman Alınır?

İltihaplanan bademcikler ilaç tedavisine cevap vermedikleri takdirde cerrahi operasyonla çıkarılabilir. Buna karar vermek için de belirli kriterleri vardır.
Bademcik ameliyatı büyük çoğunlukla iltihaplanma sonucu yapılır. Türkiye'deki bademcik ve geniz eti ameliyatlarının %40'ı iltihaplanma sonucu yapılmaktadır. Hastanın kuşpalazı mikrobu taşıyıcısı olması, kalp kapak bozukluğu olması ve bademcik veya geniz etine bağlı sık orta kulak iltihabı yaşanması durumunda zaman kaybetmeden hekime başvurmak gerekmektedir. Çocuğunuzda bu tür belirtiler varsa ve doktora başvurmada gecikirseniz horlama, saldırganlık, huzursuzluk ve öğrenmede algılama zorluğu gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz. Genellikle 6 aydan itibaren bademcik ve geniz eti ameliyatı cerrahisi uygulanabilir.
" } ] }