{ "title": "Bebeklerde Bademcik", "image": "https://www.bademcik.gen.tr/images/bebeklerde-bademcik.gif", "date": "19.01.2024 16:37:29", "author": "SEBAHAT COŞGUN", "article": [ { "article": "Bebeklerde bademcik, bademcik iltihabı bebeklerde çok nadir olarak görülür, bebekler genellikle 'rinofaranjit' olurlar. 3 yaşından sonra ise bademcik iltihapları başlar. Halk arasında bademcik olarak bilinir ama, tonsil, tonsilla, palatina, olarak da adlandırılır. Bademciğin insan vücudundaki işlevi mikroplara karşı korumaktır.

Bebeklikten başlayarak hemen her insan bademcik iltihabı olabilir. Bu bademcik iltihabi iki türde kendisini gösterir.
Akut bademcik iltihabı nasıl olur?

Çoğunlukla akut faranjit ile 2 yaşındaki ve daha büyük yaşlardaki çocuklarda görülür. Hastalık kendisini yüksek ateş, mide bulantısı, baş ağrısı, halsizlik iştahsızlık, boğazda kuruluk gibi belirtilerle gösterir. Boğaza bakıldığı zaman bademciklerde şişkinlik ile mora bakan kızarıklık ve hastalığın ikinci gününde ise boğaz içinde iltihaplanma gözlemlenir. Hastalığın en şiddetli olduğu dönem, ilk iki gündür. Boğazda iltihaplanmalar oluşmaya başlayınca, biraz daha hafif seyreder.

Kronik bademcik iltihabı nedir?

Boğaz ağrısı, yüksek ateş, konuşma güçlüğü, halsizlik gibi belirtileri vardır. Geniz eti ile büyümesi ile görülüyorsa, üst solunum yolunda daralmaya bağlı olarak solunum güçlüğü ve uyku apnesi gibi diğer sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.

Bebeklerde bademcik iltihabı tedavisi nasıl yapılır?

Bebeklerde bademcik iltihabı, eğer çok yüksek ateşe sebep olmuyorsa ilk etapta sürekli emzirerek, birkaç gün geçmesini bekleyin. Eğer bebeğinizin hastalık sebebi ile burnu tıkalı ise serum fizyolojik ile açarak bebeğinizi sıklıkla emzirmek için uğraşın. Küçük yaştaki bir bebeğe hemen antibiyotik vermek doğru olmaz. Eğer bebeğinizin bünyesinin atlatamayacak kadar zayıf olduğunu düşünüyorsanız, doktorunuzun tavsiyesi ile antibiyotik verebilirsiniz. Sağlıklı bir bebekte birkaç günde geçecektir. Eğer sıklıkla tekrar ediyorsa 4.5 yaşlarına geldiğinde cerrahi yöntem ile bademcikler alınmalıdır.

Bebekleri bademcik iltihabından korumanın yolu nedir?

Bebekleri bademcik iltihabından korumanın en etkili ve kolay yolu, bebeğinizi düzenli ve yeterli bir şekilde anne sütü ile beslemektir. Yüce Allah C. C bebeğiniz için gerekli olan her türlü gereksinimi, kendi annesinin bünyesinde sadece onun ihtiyacına göre yaratmıştır. Anne sütünün yoğunluğu ve besleyiciliği bebeğin ayına ve yaşına göre, farklılıklar gösterir. Hiçbir ilaç da ve hiçbir besinde bulunmayan gıda takviyesi sadece kendi annesindeki, Onu yaradan Allah'ın kendisi için var ettiği sütte bulunur.

Bebeğinizi hastalıktan korumanın diğer bir yolu ise kirli ve kuru havaya maruz bırakmamaktır. Ani hava değişiklikleri bebeğin boğaz enfeksiyonu geçirmesine neden olabilir. Örnek vermek gerekirse, yumuşak ılık bir iklimden, Karadeniz bölgesi gibi sert havanın hâkim olduğu bir bölgeye gitmek, değil bebeğin yetişkin insanların bile rahatsızlanmasına neden olabilir.

Hatırlatma: Günümüzde yaşayan 80 doğumlu ve öncesindeki kuşağın büyük bir kısmı ne çocukluğunda ne de bebekliğinde antibiyotik almadan büyümüştür. Eski kuşak boğaz enfeksiyonları gibi ufak tefek sebeplerden ölmedi ise yeni kuşak da ölmez. Her anne kendi bebeğinin hekimi olsun ve bebeği hastalanmadan tedbirini alsın. Gereksiz yere kullanılan antibiyotikler, gerektiğinde vücut bağışıklık kazandığı için işe yaramıyor. Çocukların bünyelerinin hastalıklarla kendi başına mücadele ederek hastalığa karşı direnç kazanmasını sağlayın. İlaçlara karşı değil.

Allah C. C bütün bebek ve çocukları bütün hastalıklardan korusun ve hasta olanlara da şifalar versin. Amin.
" } ] }