{ "title": "Bademcik ve Geniz Eti Ameliyatı", "image": "https://www.bademcik.gen.tr/images/bademcik-ve-geniz-eti-ameliyati-9543.jpg", "date": "19.01.2024 08:59:56", "author": "Kadriye Özen", "article": [ { "article": "
Bademcik ve Geniz Eti Ameliyatı, Özellikle çocuklarda çok sık görülebilen hastalıklardan biri bademciklerin şişmesidir. Vücudumuzdaki diğer organ gibi bademciklerinde birtakım görevleri vardı. Fakat bu işlev çok da önemli değildir. Bu nedenle halen dünya üzerinde özellikle çocuk yaşta uygulanan cerrahi müdahalelerin büyük bir kısmı bademcik ve geniz eti ameliyatları oluşturmuştur. Asıl mesele hasta için bademcikler ya da geniz eti alınmasının sağlam bir nedene, bulguya dayalı olarak tıbbi karar verilmesi zorunluluğudur. Bademciklerin bakteri veya virüslerle enfekte olması sonucunda boyutunun artması bademciklerin şişmesi olarak hissedilir. Boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, ateş, halsizlik, boyun bezelerinde şişme ağızda kötü koku, gibi şikâyetler eklenebilir.

Bademcik ameliyatları gerekli olduğu durumlarda uygulanmalıdır. Geniz eti ve bademcikler birbirlerine benzer lenfoid dokular oldukları için özellikle çocuk hastalarda çoğu kez bademcik problemi geniz eti problemi ile olabilir ve operasyon gerektiğinde ise birlikte alınmaları gerekmektedir. Bu lenfoid dokuların operasyonla alınması genellikle iki nedenle gerekebilir. Birincisi bademcik ve geniz etinin boyutları artarak hava yolunu tıkamaları, ikincisi de sık iltihaplanmasıdır.

Bademcikler büyük olması halinde; beslenme yutma ve konuşma problemleri olabilir. Bademcik üstünde biriken yiyeceklerden dolayı ağız kokusu yaratabilir. Adenoid dokusunun büyük olması burun tıkanıklığına yol açabilir. Bu hastalarda horlama ve ağzı açık uyumaya neden olabilir. Ayrıca geniz etinin büyük ve tıkayıcı olması sebebiyle çene ve yüz kemiklerinde de gelişim bozukluğu ortaya çıkararak ‘adenoid face' denen görünüme, işitme kaybına ve orta kulak sıvı birikimi, sinüzit, geniz akıntısına neden olarak farenjit ve öksürüğe neden olabilmektedir. Ayrıca sık sık tekrarlayan bademcik enfeksiyonu kalpte, böbreklerde ve eklemlerde problem olabilmektedir bu tip durumlarda bademcik ve geniz eti ameliyatlarını planlamak gerekebilir.

Bademcik ve Geniz Eti Ameliyatı Kaç Yaşında Yapılmaktadır?

Bademcikler gerekli görüldüğü taktirde her yaşta alınabilir. Genellikle uykuda solunumun durması nöbetleri yani apne oluşumu dışında bademcik ameliyatları için 2,5 yaş sonrasını beklenmelidir. Geniz eti ameliyatları ise daha küçük yaşlarda daha güvenle uygulanabilir. Bademcik ameliyatlarında üst yaş sınırı yoktur fakat erişkin hastalarda ameliyat sonrası ağrı, kanama, gibi komplikasyonlar daha sık görülebilir.

Bademcik ameliyatları her yaşta uygulanabilir, fakat 3-5 yaş grubunda daha sık uygulanmaktadır. Ancak bademcik ameliyatları için gerekli koşullar ve zorunluluklar oluştuğu taktirde, çocuğun büyümesini beklemek çoğu zaman faydadan çok zarar getirecektir.

Bademcik ve Geniz Eti Ameliyatı Gerektiren Durumlar Nelerdir?
Bademcik ve Geniz Eti Ameliyatı Ne Zaman Yapılmalıdır?

Bademcik ameliyatları her mevsim yapılabilir fakat yaz aylarının çok sıcak olmasından dolayı uygun değildir. Ameliyat sonrası ağrıları nedeniyle küçük çocukların sıvı alınması kısıtlanabilir ve komplikasyon oranı da artabilir. Genellikle ilkbahar ve kış ayları daha uygundur.

Bademcik ve Geniz Eti Ameliyatı Riskli Midir?
Bademcik ve geniz eti ameliyatları nispeten riski az müdahalelerdir. Ancak her cerrahi müdahalenin belli riskleri olabilir. Özellikle çocuk yaş grubunda bu ameliyatlar daha sık uygulandığı için hem anestezi hem cerrahi müdahale oldukça titiz yapılmalıdır. Ameliyat alanı aynı zamanda hava yolu alanı olduğu için anestezi için tecrübeli ve özel ekipmanları seçilmelidir.

Operasyon sonrası oluşan kanamalar önem arz eder. Genellikle İlk gün fazla olmamak kaydıyla ağızdan kan gelmesi normal sayılabilir, fakat ilerleyen günlerde kanama devam eder ya da şiddetlenirse vakit geçirmeden ameliyat yapan doktorla temasa geçmek gerekir, çok ender olarak kanama kontrolü için yeni bir ameliyat gerekir. Ameliyat sonrası beslenme şekli komplikasyonları azaltmada çok önemlidir. Sert ve kesici besinler asla kullanılmamalıdır. Genellikle sıvı ve yarı sıvı ağırlıklı beslenmek gereklidir. Sonuç olarak bademcik ve geniz eti ameliyatı sık uygulanan, deneyimli olan ekiplerle sorunsuz bir şekilde çalışabilir ve yüz güldürücü sonuçları alabiliriz.
" } ] }