{ "title": "Bademcik Tümörü", "image": "https://www.bademcik.gen.tr/images/bademcik-tumoru.gif", "date": "19.01.2024 23:54:03", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "Bademcik tümörü, genellikle iltihap ile karıştırılır. Ama tümör iltihaptan farklı olarak gözle görülür bir şekilde büyümektedir. Birçok kanserde olduğu gibi, bademcik tümörü de yavaş olarak ilerleyen bir hastalıktır. Genelde geç dönemde ortaya çıkarlar. Tanı zamanında yüksek oranda boyun lenf bezlerine yayılım vardır. Bazen lenf bezinin büyümesinden anlaşılmaktadır. Bademcik tümörü, boğazda takılma hissi, boğaz ağrısı, yutkunmada güçlük, kulakta ağrı gibi şikâyetler ile ortaya çıkmaktadır.

Bademcik Tümörünün Belirtileri Nelerdir?
Bademcik Tümörünün Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavide teşhis çok önemlidir. Eğer tümör lenf bezlerine atlamışsa, radyoterapi ve kemoterapi beraber uygulanır. Bu hastalarda en önemli şey beslenmedir.

Tedavi öncesinde ve sonrasında hastalara selenyum ve E vitamini verilmelidir. Özellikle ağız temizliği titiz bir şekilde takip edilmelidir. Kemoterapiden önce hastanın çürük dişleri varsa temizlenmelidir. Karadut şurubu, ağzı karbonatla çalkalamak, papatya ve rezene çayları içmek ağız bakımına yardımcı olur. Adaçayı ve nane çayı da ağız temizliğine iyi gelmektedir.

Bademcik tümörü, küçük boyutta ve erken evrelerdeyse ağız içinden, lazer gibi ileri teknoloji ürünleri kullanılarak çıkartılabilir. Ama daha iri olan tümörler, çoğu kez cerrahi operasyon gerektirir. Ameliyat sırasında geride kalan tümör çevresindeki sağlıklı dokulardan parça alınıp biyopsileri yapıldığında, hastalık olmadığı anlaşılırsa ameliyatın başarı şansı artacaktır. Eğer tümör çene kemiğine de ilerlemişse kemiğin hastalıklı kısmını çıkarmak, hastayı hastalığından kurtarmak için başvurulacak işlem olmaktadır. Bu tür ameliyatlarda, tümörün tamamen çıkartılmasını sağlamak için boynun ön kısmında delik açarak işlem başarıyla gerçekleştirilebilir. Bu açılan delik, kapatıldığında hasta tekrar burun ve ağızdan nefes alabilir, rahat konuşabilir hale gelir. Kimi zamanda tümörü çıkartmak için, burundan mideye uzanan bir tüp yerleştirilir ve boğaz bölgesindeki yaralar iyileştikten sonra çıkarılabilir.
" } ] }