{ "title": "Bademcik Şişmesi", "image": "https://www.bademcik.gen.tr/images/bademcik-sismesi-8734.jpg", "date": "19.01.2024 01:56:22", "author": "İsra", "article": [ { "article": "
Bademcik şişmesi, vücudun savunma sisteminin bir parçası olan bademciklerde oluşan iltihaplanma ile meydana gelen bir hastalıktır. Bademcikler boğazın her iki tarafında bulunan dokulardır. Vücudun mikroplar ile savaşan savunma sisteminin bir parçasıdırlar çünkü antikor üretirler.

Bademcik şişmesi nasıl oluşur?

Bademcik şişmesi, bademciklerde tonsilit adı verilen iltihaplanmayı oluşturan mikropların oluşturduğu bir hastalıktır. Bademcikler boğazın her iki tarafında ve üst kısımda bulunmaları nedeniyle kolaylıkla fiziki muayeneleri yapılabilir. Bademcik şişmesi iltihaplanmaları sonucu meydana gelmektedir. En sık görülen iltihaplanma bademciklerde kızarıklık oluşması şeklinde kendini belli eder. İltihaplanmanın biraz daha ilerlemesi durumunda ise bademciklerin üzeri sarımtırak beyaz ya da yeşile yakın bir renkte görünüme sahip olurlar. Bazı durumlarda bademciklerin üzeri noktalar şeklinde gözenekli bir yapıya benzer. Tüm bu görünüm farklılıkları bademcik şişmesini meydana getiren iltihaplanmanın seviyesini göstermektedir.

Bademcik şişmesine yol açan iltihaplanmanın belirtileri nelerdir?

Her hastalanma durumunda olduğu gibi bademcik şişmesine yol açan iltihaplanma da çeşitli belirtiler ile varlığını haber verir. Bademciklerde iltihaplanma olması durumunda şu belirtiler görülebilir;
Bademcik şişmesine yol açan iltihaplanmalarda neler yapılmalıdır?

Günümüzde hastanın tedavisine başlanmadan önce bademciklerde iltihaplanmaya yol açan mikropların türü tespit edilir. Sonrasında belirlenen mikrop türüne karşı etkili olan antibiyotik tedavisi uygulanır. Bademciklerin ameliyat edilmesi durumu da söz konusu olabilir. Ancak ameliyatın söz konusu olabilmesi için bademcik şişmesine neden olan iltihaplanmanın bademciklerde bazı yapısal bozulmalara yol açması durumuna yol açmış olmaları gerekir. Ameliyatı zorunlu kılan bademcik şişmesi iltihabı şu şekillerde belirlenir;
Kendilerine yakın diğer organlara zarar verme durumları varsa.

Artık ameliyat zorunlu olmuş demektir.

Bademcik şişmesi durumunda yapılacak olan ameliyatın yapılma şekli

Bademcik şişmesi için ameliyata başvurulacak ise hastanın 18 yaşından büyük olması durumunda bölgesel anestezi ile uyuşturma yapılır. Hasta 18 yaşın altında ise genel anestezi uygulanarak ameliyat yapılır. Bademcik şişmesi sonrasında uygulanacak olan ameliyat işlemi risk faktörü oldukça düşüktür. Bu durumun nedeni bademcik şişmesine yol açan mikropların etkisiz hale getirileceği ameliyatta son yıllarda gelişmiş alet ve teknikler kullanılmasıdır. Bademcik şişmesi sonrasında ameliyat gerekecekse ameliyatın yol açabileceği riskli durumların bademciklerin verebilecekleri zarardan daha az olacağı bilinmelidir. Ancak akıla savunma sisteminin zayıflama ihtimali gelebilir.

Bademcik şişmesine yol açan iltihaplanma yüzünden bademciklerin alınması söz konusu olursa bu durum vücudun savunma sistemini zayıflatmaz çünkü mikroplara karşı savunma sistemi birden fazla faktörden meydana gelir.
" } ] }