{ "title": "Bademcik Olmazsa Ne Olur?", "image": "https://www.bademcik.gen.tr/images/bademcik-olmazsa-ne-olur.jpg", "date": "19.01.2024 19:49:31", "author": "adem yaman", "article": [ { "article": "
Bademcik olmazsa ne olur? Ya da bademcikler işe yarar mı? Gibi sorular insanlarımız aklına gelebilen sorulardır. İnsan vücudunun boğaz kısmının her iki yanında yer alıp, bağışıklık sisteminde görev alırlar. Vücudumuzun bağışıklık sisteminin bir parçasında rol alan bademcikler, genellikle üst solunum yollarındaki mikroplara karşı görev yürütür. Özellikle bebeklik ve çocukluk dönemlerinde bademcikler önemli görevler yürütür ve bu dönemde hastalığa karşı ilk savunma mekanizmasını oluşturur. Aynı şekilde bademcikler gibi görev yapan ve bademciklerin yapısına benzeyen boğazımızda bulunan geniz eti diye ifade ettiğimiz fakat tıp dilinde adenoid diye bilinen bu parçada bademcikler gibi savunma sistemini oluşturur. Ayrıca vücudumuzun çeşitli yerlerinde bulunan bazı dokularda aynı savunma mekanizmasını oluşturur ve tümüyle bağışıklıkta görevli lenf sistemi şeklinde bilinmektedir.

Bademcik Olmazsa Ne Olur, Aldırılması Sağlığımız İçin Zararlı mı?

Günümüzde bademciklerin aldırılması durumu normalleşmiştir. Bu yüzden insanların aklına bademciklerini aldırmadan önce bademcik olmazsa ne olur? Gibi sorular aklına gelebilir. Bademciklerin aldırılmasının birinci sebebi olarak bademcik iltihaplanması diyebiliriz ve bademcik iltihabı belirtileri olarak ateş, seste titreme, ağız kokusu, lenf bezlerinde şişme sayabiliriz. Bademcikler sık sık iltihaplanması sonucu artık kendileri işlevsiz hale gelir ve vücuda zarar vermeye başlar. Bu durumu önlemek için kesin çözüm olarak bademcik aldırılmaktadır. Bademciklerin aldırılması sonucu bademciğin görevi olan üst solunum yollarında virüs ve bakterilere karşı savunma mekanizması vücudumuzda bulunan diğer savunma mekanizmaları tarafından yapılır fakat bademciğin aldırılması sonucu hastalar özellikle soğuk içecekler içince yutak iltihabı yani farenjit hastalığı geçirmeleri sıklıkla rastlanılan bir durumdur. Özellikle 5 yaşına kadar bademciklerin aldırılması, aşırı gerekmedikçe hekimler tarafından önerilmemektedir. Çünkü bu yaşlarda bademciğin bağışıklık sistemine yardımcı salgı ürettiği ispatlanmıştır fakat bununla birlikte her yaş grubunda alınabilmekte, bazı durumlarda yaş ilerlemesin beklemenin bile sakıncalı olabileceği belirtilmektedir. Tabi ki tıp ilminde fayda-zarar dengesi bu hususta da gözetilmektedir. Yani bademcik sık sık rahatsızlık geçirilmesine sebep oluyor ve bu durumun önlenmesi, bademcik aldırılmasını kaçınılmaz kılıyorsa yani Uzman hekimler bademcik olmazsa hastaya bir zarar gelmeyeceğini düşünüyorsa bademcikler alınmalıdır.

Vücudumuzdaki her metabolizma gibi bademcik organımızın da bir işlevi vardır. Fakat yukarıda da belirtildiği üzere bu görevlerinin diğer organlar tarafından da yapılabileceği üzere bademciklerin vücudumuzun sıhhati açısından tehdit olarak algılanması durumunda alınmasında bir sakınca yoktur. Bademcik olmazsa görevini savunma sistemindeki diğer organlar sürdürür.
" } ] }