{ "title": "Bademcik Neden Şişer", "image": "https://www.bademcik.gen.tr/images/bademcik-neden-siser.gif", "date": "19.01.2024 16:18:20", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "
Bademcik şişkinliğinin nedeni, vücudun savunma sisteminin bir parçası olan bademciklerin iltihaplanmasıdır. En sık görülen iltihaplanma ise bademciklerde kızarıklığın oluşması şeklinde kendini belli eder. Bu hastalık bademciklerde mikropların birikmesi sonucu oluşur. Bademciklerin şişkinliğinin daha kötü olduğu durumlarda bademciklerin üzerinde sarımtırak beyaz veya yeşilimsi bir ince tabaka görülür. Bademciklerdeki şişkinlik devam ederse bademcikler büyümeye başlar ve yutkunmada zorluk yaşanır.

Bademcik nedir?

Ağzın arka kısmında, dilin hemen arkasında boğazımızın her iki tarafında bulunan badem şekline benzeyen dokulardır. Her insanda iki tanedir. Bademcikler vücudumuza giren zararlı olan mikroorganizmalara karşı adeta bir filtre görevi üstlenir. Vücuda giren mikroplara karşı savaşmak için vücudumuzda antikor denilen maddeyi üretmekle görevlidir. Vücudun savunma sisteminin en önemli parçası olan bademcikler vücudun direnci düştüğünde ve boğazdan geçen bakteri sayısı arttığı zaman, bu bakterileri engellemek için ürettiği antikor sayısını arttırır. Bu artışlar bademciklerin şişmesine neden olur.

Bademcik Şişmesinin Belirtileri Nelerdir?
Her hastalıkta olduğu gibi bademcik şişmesinin de belirtileri vardır. Bütün bu belirtiler önce şişkinliğe sonra da iltihaplanmaya neden olur. Tedavi uygulanırken önce bu iltihaplanmaya neden olan bakterilerin türleri tespit edilmelidir. Daha sonra türüne göre etkili olan antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır. Bazen de bademcik şişmesinde tedavi olarak ameliyat gerekebilir. Fakat ameliyat ile tedavi edilebilmesi için bademcik şişmesi sonucu oluşan iltihaplanmanın bademciklerin yapısına zarar vermiş olması gerekir. Eğer bademcikler artık mikrop öldürme yerine mikrop üretiyorsa ve nefes almayı zorlaştırıyorsa bu durumda ameliyat ile tedavi kaçınılmazdır.

Bademcik şişmesi için ameliyat yapılacaksa hastanın yaşına göre bölgesel anestezi veya genel anestezi uygulanır. Bademcik şişmesi sonucu yapılacak olan ameliyatın riski oldukça düşüktür. Bademcik şişmesi sonucu oluşan iltihaplanma nedeniyle bademciklerin alınması vücudun mikroplara karşı savunma sistemini zayıflatmayacaktır. Çünkü vücudun savunma sistemini sağlayan başka faktörler de vardır. Bademcikler alındıktan sonra kişi artık eskisi gibi sık hasta olmaz. Ameliyat sonrasındaki dönemde kişi yediklerine ve içtiklerine dikkat etmelidir. Aşırı sıcak ve aşırı soğuk yiyecekler ve içeceklerden uzak durmalıdır.

Bademcik Şişmesine İyi Gelen Bitkiler
Yaban mersinini 10 dakika sıcak suyun içinde bekletip demleyin ve elde ettiğiniz suyuna bir kaşık kadar dut pekmezi ekleyip karıştırın ve bu karışımı buzdolabında bekletin. Her gün bu karışımdan günde üç kez içebilirsiniz. Hatmi çiçeği ve papatyayı da beraber kaynatıp süzdükten sonra elde ettiğiniz suya bir miktar üzüm suyu katarak karıştırın. Bu karışımdan hasta olduğunuz sürece günde bir fincan içebilirsiniz. Kuru soğanı da zeytinyağı ile pişirip lapa yapabilirsiniz. Bu yaptığınız lapayı ılıdıktan sonra dayanabileceğiniz sıcaklığa gelince temiz bir tülbentin içine sürerek boğazınıza bağlayıp sarabilirsiniz.

Bütün bu bitkisel karışımlar dışında evde yapabileceğiniz birkaç basit karışım daha var:
Bu hastalığı antibiyotiksiz bir şekilde atlatmak mümkünse eğer ilaç kullanmadan atlatılması daha iyidir. Tabi bu ağrılar yemek yemenizi etkiliyorsa mutlaka hastaneye gitmelisiniz.
" } ] }