{ "title": "Bademcik Ne İşe Yarar", "image": "https://www.bademcik.gen.tr/images/bademcik-ne-ise-yarar.gif", "date": "20.01.2024 09:56:28", "author": "seval sarıboya", "article": [ { "article": "
Bademcik Ne İşe Yarar, Bademcik dokusu, durup çoğalan mikropların yuvası olan boğaz bölgesinde yer alırlar ve solunum yoluyla alınan birtakım mikropların bağışıklık sisteminde iltihaplanmaya yol açan bir çeşit bakteridir. Çocuklarda bu organlar öylesine duyarlıdır ki, sürekli olarak mesele çıkarır, ağrı yapmasına ve solunuma engel olacak kadar şişmesine neden olur ve yaygın bir çocuk enfeksiyonu olan bademcikler doğrudan vücudun çeşitli bölgelerine yayılabilirler. Bademcik iltihabının bulunduğu bölgede kaldığı sürece ağrı ve ateş gibi sıkıntılara sebep olur. Bu hastalık çoğunlukla hızlı bir başlangıç gösterir. Böylece iltihap kana karışır ve çocukta anemi diye bilinen kan değerlerinde bozulmalar ve direnç düşmeleri görülebilir. En çok bakteri ve virüslerin etki edeceği yaşlar çocukluk döneminde başlar ve bu dönemde sistem aşırı yoğunlaşır. Çok çalışan bir organ da doğal olarak büyümesine neden olur. Dolayısıyla bademcik ağız boşluğuyla yutak arasında sağ ve solda bulunan iki lenf dokusunun oluşumudur. Ağız açıkken, dil kökünün iki yanında bulunur ve önemli organlar arasındadır. Bademcikler, vücuda ağız yoluyla giren mikroplara karşı korur ve mikrop girerse savaşırlar. Hem bakteriler hem de virüsler bademcik iltihabına yol açabileceği gibi, etkenin virüs mü yoksa bakteri mi olduğuna eşlik eden bulgulardır./p>
Bademcik Belirtileri Nelerdir?

Ateş; Genelde sabah vakitlerinde ateş düşük olur, ancak akşam vakitlerinde yükselir. Ateşle beraber baş ağrısı, cilt sararması, halsizlik, üşüme, titreme, huysuzluk gibi belirtiler görülür. Hastanın kendisine özel deri döküntüsü ve boğaz ağrısı bu belirtileri göstermektedir.

Nefes kokusu; Bademcik dokusunun en önemli belirtisi olarak nefes kokusu ile ortaya çıkabiliyor. Boğaz ve ağız temizliğine dikkat edilmesi gerekir. Yanı sıra kulaklarda da ağrı meydana gelebilir. İlerleyen zamanlarda kulaklarda da iltihaplanma görülebilir.

Öksürük; Boğaz yolları bademciklerin etkisiyle iltihaplanıp şişmesi ile daralır. Üst solunum yollarında tıkanmalar ve buna bağlı kuru öksürük nöbetleri bademcik iltihabında sıklıkla görülür. Ağız yoluyla nefes almada değişiklikler de görülür.


Çocukluk döneminde başlayan bademcik dokusu ile bağışıklık sisteminin elemanları yetişkinlerdeki gibi henüz güçlü değildir. Bu enfeksiyon durumunda bademcikler kızarır, bazen beyaz döküntüler de görülebilir. Enfeksiyon belirtisi olmasa da yapısal olarak büyümüş bademcikler de görülebilir. Ama soğuk bir şey içilmesi sağlıklı birine bademcik enfeksiyonu sebep olmaz. Stres de bademcik enfeksiyonuna neden olmaz.

Bademcik Bulaşması

Bademcikler vücut direnci düşmesi, aşırı yorgunluk, aşırı fiziksel egzersiz, uykusuzluk, dengesiz beslenme söz konusu olduğunda görülür. Bu etkiler, vücudun zararsız olan bakterileri enfeksiyonlara yol açabilmektedir. Aynı zamanda enfeksiyon olan birisi tenden tene temas halinde bulunursa veya damlacık enfeksiyonu şeklinde bulaşma olabilir. Genelde bulaşma, hasta kişilerin ellerine temas etmesiyle hastalık bulaşıcı olur.

Bademcik Ne İşe Yarar?

Bademcikler ağız içerisinde, dil kökünün her iki yanında bulunan ve gözle görülebilen organlardır. Vücudun bağışıklık sistemi ile geniz eti, dalak, kemik iliği ve lenf bezlerinin kanalları ile bölünürler. Vücudun savunmasına yardımcı olurlar. Bu mikroplar vücudun boğaz kısmında olması nedeniyle öldürülemez ve bademciklerde çoğalarak bu bölgede enfeksiyon kapmasına neden olur. Hastayı bu aşamada belli bir süre takip etmeyi gerektirir.

Bademcik Tedavisi, bademcikler genişlemeye, renk değiştirmeye ve üzerinde iltihap birikmesiyle gelişir. Bu şekilde vücudun mikroplara karşı savunmasında görev alan dokulardır. Bademcik tedavisi genellikle ilaç olduğu ve yeterli sıvı alımı, istirahat ağız antiseptikleri, ağrı kesiciler olarak verilir. Bu ilaç şurup veya damla şeklinde olur. Ateş düşürücü ilaçların antibiyotik özelliği ise ağızdan tedavi edici olarak 7-10 gün süreyle kullanılır.
" } ] }