{ "title": "Bademcik Kulak Ağrısı Yapar Mı?", "image": "https://www.bademcik.gen.tr/images/bademcik-kulak-agrisi-yapar-mi.jpg", "date": "20.01.2024 16:43:15", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Bademcik Kulak Ağrısı Yapar mı, Bademcikler boğazımızın her iki yanında bulunan, mikropların vücut içine girmesine kısmen engel olan iki adet organelden oluşur. Bademciklerin, ayna karşısında ağzımızı tamamen açarak A harfi sesi çıkarttığımızda boğazımızın sağ ve sol yanında elli kuruş büyüklüğünde iç kulak kısmının hemen altında hafif tümsek şeklinde olduklarını görürüz. Yapısal olarak lenfoid yani doku hücreleri ve kan hücreleri arasında bağlantı sağlayan dokulardan oluşur.

İç kulak bademciklerle yakın temas halindedir. Bademcikler de meydana gelen anormalliklerin kulak ağrısı yaptığının anlaşılması için çeşitli tetkiklerin uygulanması gerekir. Bademcikler vücudumuzun reseptörleri ve savunma mekanizmasının bir parçasıdır. Bademcikler aynı zamanda ortaya çıkan ağrının oluşmasına neden olan hastalıkların önlenmesi için antikor üretilmesinde uyarıcı görevi vardır.

Bademcik iltihabı kulaklara nasıl etki eder?

Kulak ve Boğaz arasındaki yakın ilişki nedeni ile tıpta bu alan bir uzmanlık çatısı altında birleştirilmiştir. Kulak Burun Boğaz (KBB) olarak isimlendirilen bu branş bademcik iltihaplanmasını tonsilit olarak adlandırmıştır. İç kulak ve bademcikler de meydana gelen iltihaplar genellikle birbiri ile bağlantılı değildir. Fakat bademcik kaynaklı kulak ağrıları bademciklerin iltihaplanması ile ortaya çıkar.

Kulak içinde meydana gelen kaşıntı bademcik iltihabının ilk belirtisidir. Boğazda ağrı, bademcikler de kızarıklık, vücutta ateş, halsizlik, ağızda ortaya çıkan kokular, ses kısılması, yutkunma zorlukları ve ilerlemiş vakalarda yutkunma zorlukları diğer bademcik iltihabı belirtileridir. Bunlara ek olarak çocukların mide hassasiyeti nedeni ile bademciklerden sızan iltihabın çocuğun midesine inmesi ile mide bulantısı ve kusma görülür, devamında kulaklarla ağrılar oluşur. Eğer bademcik tepelerinde beyazlıklar görülmeye başlanmış ise tedavi için geç kalmışsınız demektir. Bu durumda penisilin vb. Güçlü antibiyotikler doktorunuz tarafından size verilecektir.

Bademciklerin ve kulağın bademciklere yakın yerinin yumuşak doku olması nedeniyle iltihaplanmada ağrı birden ortaya çıkmaz. Bademcikler iltihap yüklendikçe ağırlaşır. Yutkunma anında boğaz kaslarının bademcikleri hareket ettirerek kulağa boğazın iç kısmından dışarı doğru bası yapması sonucu kulaklarda ağrı meydana gelebilir. Aynı zamanda iltihaplanma ile meydana gelen şişliğin üzerine boğazın dışından uygulanan bası da kulaklarda ağrı meydana getirebilir.

Bademcik kulak ağrısı yapar mı, önlenmesi için neler yapılmalıdır?

Kulak Burun Boğaz uzmanına muayene olunduktan sonra konulan teşhis bademcik iltihabı kaynaklı kulak ağrısı ise doktorunuz tarafından ilaç tedavisi uygulanacaktır. Bademcikler ileri derecede şişerek iltihap dışarı çıkmış ve bademcikler beyazlamış ise tedavinin klinik ortamında olmasında fayda vardır. Bu durumda penisilin antibiyotikler enjeksiyon yöntemi ile 12 saatte bir kalçadan enjekte edilecektir. Kullanılan ilaçlar güçlü antibiyotikler, antienflamatuvarlar, gargara ve ağrı kesicilerden oluşur. İlaçların düzenli kullanımı şarttır.

Bunların yanında bademcik kaynaklı kulak ağrısı çeken hastaya düşen ise gün içinde belli aralıklarda gargara yaparak boğazı temizlemek, bol sıvı tüketmek, sigaradan uzak durmak, burun ve boğazın nemli kalmasını sağlamak, temiz havada bulunmak, arada bir tuzlu su ile gargara yapmak, C vitamini yönünden güçlü besinler tüketmektir. Hastalık genellikle bir hafta on gün içerisinde iyileşir.

Bademciklerin en şiş olduğu, beyazlıkların arttığı ve kulak ağrısının şiddetli olduğu dönemde dışarıdan bademcikler üzerine yapılacak hafif şiddetli masajlar bademciklerin patlayarak iltihabın boşalmasına sizin hastalıktan aniden kurtulmanıza, müthiş bir rahatlamaya neden olabilir. Günümüzde hekimler tarafından kullanılmayan bu yöntem eskiden oldukça fazla uygulanan bir yöntem idi.

Hastalık tedavi edilmez ise iltihap kulağa yayılarak orta kulak iltihabına neden olabilir. Bu durumda vitiligo diye bilinen denge kaybı hastalığına yakalanma olasılığı artar. Bunun yanında kemik iliği enfeksiyonu, akciğer enfeksiyonu, bronşit, zatürre, boyun enfeksiyonu ve eklem iltihaplanmalarına kadar hastalık ilerleyebilir.
" } ] }