{ "title": "Bademcik İltihabına Ne İyi Gelir?", "image": "https://www.bademcik.gen.tr/images/bademcik-iltihabina-ne-iyi-gelir.jpg", "date": "20.01.2024 18:56:57", "author": "hacer atalan", "article": [ { "article": "Bademcik iltihabına ne iyi gelir? Bademciğin öncelikli görevi, solunum yoluyla boğaza gelen mikropları filtrelemektir. Fakat bazen bademciklerin kendisi iltihaplanır ve şişer. Bademcik iltihabı, tıp dilindeki adı 'tonsilit' olarak bilinmektedir. Bademcik iltihabı, her insanda görülebilir, fakat özellikle çocuklarda sık görülen bir rahatsızlıktır. Bademciklerin sebep olduğu ağrı konuşma, yutkunma, yemek yeme gibi gırtlağı ilgilendiren durumlarda şiddetlenebilir. Bademciklerin şişmesine sebep olan enfeksiyon baş ağrısı, boyun ağrısı ve ateşin çıkmasına yol açabilir. Şişliğin verdiği ağrıyı hafifletmek için, evde uygulayabileceğiniz bitkisel yöntemler faydalı olacaktır.

Bademcik iltihabına ne iyi gelir?

Tuzlu su ile gargara: Enfeksiyonun daha çabuk temizlenmesine ve şişliği azaltmak için günde 2-3 defa tuzlu su ile gargara yapmak faydalı olacaktır. Yarım bardak ılık suya yarım çay kaşığı tuzu ekleyerek karıştırın ve bu su ile gargara yapın. Koyacağınız tuz miktarı fazla olmamalıdır, yoksa fazla tuz boğazınızı daha çok tahriş edecektir.

Limonlu sıcak su: Limonda bulunan yüksek miktardaki C vitamini vücudun enfeksiyona karşı direncini arttırır. Ayrıca limonun iltihabı azaltıcı etkisi de bulunmaktadır. Bir bardak kaynatılıp, ılıtılmış suya bir tane taze sıkılmış limon suyunu ekleyin. Limonlu suyu yudum yudum içerek tüketin. İsteğe bağlı olarak boğazı yumuşatmak için limonlu suya 2-3 çay kaşığı balda eklerseniz, daha faydalı olacaktır. Bunu günde 2-3 defa tekrar edebilirsiniz.

Çemen otu ile gargara: Viral enfeksiyonların yaygın olduğu kış aylarında bademcikler iltihaplanarak sık şişer. Bir bardak kaynar suya 3 çay kaşığı çemen otu atın ve 20 dakika daha kaynatın. Kaynama işlemi bittikten sonra ılımaya bırakın ve süzün. Bu su ile günde 3 defa gargara yapın.

Zerdeçal: Antiseptik ve iltihabı azaltan bir etkisi bulunan zerdeçal, gargara suyu olarak da kullanılabilir. Bir bardak sıcak suya, bir çay kaşığı zerdeçal tozu koyarak, karıştırın. Hazırlanan bu su ılıyınca gargara yapın. Gün içerisinde ihtiyaç duydukça tekrar edebilirsiniz. Ayrıca zerdeçalı çay olarak da tüketebilirsiniz. Bir su bardağı suya, bir silme toz zerdeçal ekleyerek kaynatın. Bu çaya limon ve bal da ekleyebilirsiniz.

Süt: Gece yatmadan 1-2 saat önce bir bardak ılık sütün içerisine bir tutam karabiber ve 2 çay kaşığı zerdeçal tozu ekleyerek, karıştırın ve yavaş yavaş için. Ancak bademcikler çok şiş ve yutkunurken ağrı oluyorsa süt kullanmayın. Çünkü süt boğaza yapışarak fazla yutkunmanıza yol açar.

Tarçın çayı: Tarçın, iltihabın, ağrının ve şişliğin azalmasına yardımcı olur. Aynı zamanda bakterilerin çoğalmasını önlemektedir. Bir çay bardağı su içerisine 2 küçük çubuk tarçın veya bir çay kaşığı toz tarçın ekleyerek çayınızı hazırlayabilirsiniz. Çayınızı çubuk tarçınla hazırlayacaksanız 10-12 dakika, toz tarçınla hazırlayacaksanız 5-7 dakika demleyin. Hazırladığınız çaya 2 çay kaşığı bal eklerseniz etkisini arttırmış olursunuz. Tarçın çayını günde 2-3 bardak içebilirsiniz.

Sarımsak: Sarımsak en etkili doğal antibiyotikler arasındadır. Sarımsağı ortadan ikiye bölerek ağzınıza atın ve suyunu emin. Başka bir şekilde 1 bardak suya 2 tane ince dilimlenmiş sarımsak ekleyin ve 10 dakika kaynatın. Kaynama işlemi bittikten sonra süzün ve içerisine bir tutam acı biber atın, karıştırıp için. Sarımsağın kokusundan dolayı rahatsız olursanız sarımsaktan hemen sonra 5-6 tane maydanoz yaprağı çiğneyebilirsiniz.

Adaçayı: Adaçayı, anti bakteriyel bitkilerdendir. Bu sebeple bademcikleri şişiren bakterilerin yayılmasını önler. Ayrıca tahrişi ve ağrıyı azaltır. Adaçayını gargara ve çay olarak da kullanabilirsiniz. Gargarayı günde 3 defa, çayı ise günde 2 bardak içebilirsiniz. Fakat hamile ve emziren bayanlar adaçayı kullanmamaları gerekir.

Bunların yanında dinlenmekte faydalı olacaktır. Bademcik iltihabında yutkunmak zor olduğu için, sıvı gıdalarla beslenmeniz daha iyi olacaktır. Ayrıca bu dönemde vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri almak için taze sıkılmış sebze ve meyve suları içebilirsiniz. Boğazınızdaki şişlik 7-8 gün içerisinde iyileşme göstermediyse doktora gidilmesi gerekir.
" } ] }