{ "title": "Bademcik Bezesi", "image": "https://www.bademcik.gen.tr/images/bademcik-bezesi-6406.jpg", "date": "23.01.2024 04:31:26", "author": "Zuleyha tonbul", "article": [ { "article": "Bademcik Bezesi, Bademcik bezeleri, çoğu zaman vücutta oluşan enfeksiyonlara bağlı olarak ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Boğazımızın her iki tarafında bulunan bademcik bezeleri diş ağrısı, çeşitli soğuk algınlıkları ve bundan dolayı oluşan enfeksiyonlar nedeniyle şişkinlik gösterirler. Aslında bademciklerde oluşan bezeler vücutta oluşan herhangi bir bakteri ve mikroorganizmaları ve vücudu tehdit eden durumları şişerek belli ederler. Elle tutulduğunda fark edilen bademcik bezeleri boğazımızın ağrımasına da neden olmaktadır.

Bademcik bezesi, çene altında şişlik halindedir hafif bir şeklide bile dokunulsa ağrısı hissedilir. Bademcik bezelerinin aşırı bir şekilde şişmiş olması bazen tıbbi müdahale bile gerektirebilir. Fakat bu kadar şişmesine izin vermeden ele gelen şişliklerde hemen en yakın sağlık kuruluşuna muayene olmakta fayda vardır.

Bademcik bezesi, en büyük nedeni vücutta oluşan enfeksiyonlara karşı boğazımızda bulunan lenf düğümlerinin iltihaplanmasıdır. Bademcikler ve lenf düğümleri vücuda giren zararlı mikroplarla savaşmakla yükümlüdürler. Bu zararlı mikroplar bademciklerde bezelerin oluşmasına neden olurlar.

Bademcik bezesi oluşmasını önlemek için neler yapmalıyız?
Bademcik bezeleri kişilerin bağışıklık sisteminin düşük olmasından kaynaklanır. Erişkinlere göre çocuklar da daha fazla görülmektedir. Çünkü çocuklar daha fazla hareket halinde oldukları ve daha çok terledikleri için enfeksiyon kapma riski daha yüksektir.

Bademcik bezesi ameliyatları

Bademciklerimiz vücudumuzda filtre görevi gören yapılardır. Bizleri dıştan gelecek tehlikelere karşı bizleri korur ve haberdar ederler. Fakat bazı durumlarda işlevini yitirir ve artık vücuda zarar vermeye başlarlar.
Bu tip hastalarda bademcik ameliyatı yapılması uygun görülür. Ameliyatlarda yaş sınırı yoktur. 7'den 70'e herkes de görülebilir. Fakat en erken başlama yaşı 3 yaştır. Bademcik ameliyatları en sık olarak 3-8 yaş arasında görülmektedir. Bademcik bezelerini genelde antibiyotiklerle tedavi edilmektedir. Bazı durumlarda cerrahi operasyonlar ile bademciklerin küçültülmesi de günümüzde mümkün hale gelmişti. Her bademcik bezesi vücutta oluşan bir enfeksiyon habercisi değildir. Bademcik bezeleri kalıtsal yollarla da geçebilir ve genetik bir hastalık olma ihtimali de çok büyüktür. Bu yüzden hastaların bu konuda bilinçli olması ve gerekli kontrollerini yaptırmasında fayda vardır. Çocuklarda ise oluşan bademcik bezeleri genelde ameliyat ile alınır. Çünkü çocuklar kendilerini çok fazla ifade edemedikleri için çoğunlukla tedaviye başlandığında bademcik bezeleri artık en son aşamaya gelmiş olduğu görülür. Tedavi edilmeyen bademcik bezeleri ve oluşan iltihaplar kalp kapağı iltihaplanmasından, böbrek sorunlarına varana kadar çeşitli hastalıkların oluşmasını sağlamaktadırlar.
" } ] }