{ "title": "Bademcik Belirtileri", "image": "https://www.bademcik.gen.tr/images/bademcik-belirtileri.jpg", "date": "19.01.2024 19:36:34", "author": "Denizalp", "article": [ { "article": "
Bademcik belirtileri üst solunum yollarında yaşanan sıkıntılarla kendini gösterir. Boğazın her iki tarafında bulunan bademcikler, vücudu mikroplara karşı koruma görevini üstlenmişlerdir. Vücuda giren bakterileri tutarak, korunmak için antikor üretimi yaparlar. Çocukluk dönemlerinde yaşanan sıkıntılar daha kolay çözülürken, yetişkinlik dönemlerinde daha karmaşık çözüm yoları bulunmaktadır. Sıkça yaşanan bademcik sorunlarından dolayı ameliyatla alınmalarında bir sakınca bulunmamaktadır. Vücut yapısı bakterilerden kurtulmak için, gereken maddeleri üretmeye devam edecektir. Bu yüzden sorun yaşanan bademciklerin alınması daha uygun olacaktır. Bademciklerde yuvalanan mikroplara karşı, savunma mekanizmasının devreye girmesiyle oluşan iltihaplanma kendini farklı belirtilerle gösterir.

Bademcik belirtileri nelerdir?

Ateş: Sabah saatlerinde düşük olan ateş, akşam saatlerinde yükselir. Ateşle birlikte baş ağrısı, cilt solgunluğu, halsizlik, üşüme, titreme, huysuzluk gibi belirtiler görülür. Kendine özel deri döküntüsü ve boğaz ağrısı bu belirtilere eşlik eder.

Kulak ağrısı ve iltihabı: Bademciklerde gelişen iltihap, kulaklarda ağrı olarak hissedilebilir. İlerleyen dönemlerde kulaklarda iltihaplanma görülür.

Nefes kokusu: Bademciğin bir diğer belirtisi nefes kokusu ile ortaya çıkabilir. Boğaz ve ağız temizliğine dikkat etmek gerekir.

Öksürük: Nöbetler şeklinde görülen kuru öksürük nöbetleri bademcik iltihabında sıkça görülür.

Nefes almada zorluk ve genizden konuşma: Boğaz yolları bademciklerin iltihaplanıp şişmesiyle daralacağından, üst solunum yollarında tıkanmalar yaşanır. Ağızdan nefes alma ve ses değişikliği görülür.

Yemek yeme zorlukları yaşanması: Büyüyen bademcikler, ağız ve yutak bölümünü daralttığından yemek yerken zorluk ve iştahsızlık yaşanır.

Bademcik iltihabının tedavisi nasıldır?

Bademciklerde oluşan iltihaplanmalar, tıbbi tedavilerle ve iklim değişikliğiyle geçici olarak iyileşme gösterse de kesin çözüm yolu cerrahi yöntemlerin kullanılması ile sağlanacaktır. Dengeli beslenme ve açık havada bulunmakta faydalı olacaktır. Hastada hemofili hastalığı bulunmuyorsa, cerrahi girişimle bu sorundan kurtulmak daha ciddi sağlık problemlerinin yaşanmasını önleyecektir.
" } ] }