{ "title": "Bademcik Ateş Yapar Mı?", "image": "https://www.bademcik.gen.tr/images/bademcik-ates-yapar-mi.jpg", "date": "18.01.2024 23:39:48", "author": "sonay yıldız", "article": [ { "article": "
Bademcik Ateş Yapar mı? Bademcik tıp adıyla tonsil ağız içinde her iki tarafta birer tane yer alan vücudun savunma sistemine ait bir organdır. Bademcikler mikropların ilk olarak tutulduğu yerdir. Vücut direncinin düşmesi durumunda bademcikler tarafından tutulan mikroplar, bu organ tarafından yok edilemez ve organı hasta eder özellikle de çocuklarda yüksek ateş yapar. Bademcik iltihabı yetişkinlerden çok çocuklarda özellikle de 5-15 yaşlarında ve kış-ilkbahar döneminde görülür. Bademciklerdeki bu mikroplar tükürük, burun ve boğaz sıvıları gibi vücut sıvıları ile yakın temasla, solunum yolundan hava yoluyla çıkan damlacıklar yolu ile insandan insana bulaşabilmektedir. Bu nedenle de kalabalık yerlerden bu dönemlerde uzak durulmalıdır. Bademciklerden oluşan ateş, üşütme, titreme, kulak ağrısı, boğaz ağrısı, yutkunmada zorlanma, vücutta yaygın ağrılar, halsizlik, kırgınlık, eklem ağrıları, baş ağrısı, ses değişikliği, iştahsızlık, ağız kokusu, mide bulantısı ve karın ağrısı gibi şikâyetler görülebilmektedir.

Bademcik ateş yapar mı sorusuna verilecek cevap evettir. Bademciklerde hassasiyet varsa hasta bebek ise Uzman bir çocuk doktoruna hasta yetişkin ise öncelikle bir kulak burun boğaz uzmanına muayene olunmalıdır. Bu teşhis sonrası en sık uygulanan yöntem ilaç tedavisidir. Hastada yüksek ateş riskine karşı mikropları kırmak için antibiyotik tedavisi uygulanır. Bununla birlikte ağrıyı kesmek için ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar verilir. Bol bol dinlenmeli, bolca sıvı tüketmeli, gargara yapılmalıdır. Bademciklerden dolayı sık sık ateş kontrol yapılmalı ve ateş düşürücü ilaçlar zamanında alınmaya dikkat edilmelidir. Ayrıca aşırı sıcak ve soğuk yiyeceklerden uzak durmalı, bol bol meyve tüketmeli, bulunulan ortamın nemli olmasına dikkat edilmeli, bol su içilmeli ve dinlenilmelidir. Bademciklerden kaynaklanan ateş mutlaka ciddiye alınmalı ve tedavi aksatılmamalıdır. Çünkü bademcikler vücudumuzun savunma sistemine ait bir organıdır.
" } ] }