{ "title": "Bademcik Apsesi", "image": "https://www.bademcik.gen.tr/images/bademcik-apsesi-8507.jpg", "date": "21.01.2024 19:01:15", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "
Bademcik Apsesi, bademcik iltihabından sonra gelişip iltihabın bademcikten dışarı taşıp çevre dokuya yayılarak iltihap oluşturması ve birkaç gün sonra apseleşmesidir. Bademcik iltihabı vücudun gelen mikroplarla savaştığının bir göstergesi olarak belirir. Ağız yoluyla vücuda giren mikroplar bademciklerde birikerek iltihap ve apse oluşmasına neden olurlar. Bademcik apseleri kendisini önce hafif kızarıklıklarla göstermektedir.

Bademcik ve bademciği çevreleyen kaslar arasında oluşan bademcik apsesi bademcik iltihaplanmasından sonra hızla gelişen yutma zorluğu, kulağa vuran ağrı, ağzı açamama gibi durumlarda ortaya çıkar. Bunların yanı sıra çocuklarda mide bulantısı ve kusma da görülebililir. Bademcik apsesi genellikle tek taraflıdır ender olarak çift taraflı da olabilir. Bademcik apseleri kulak burun boğaz uzmanı tarafından teşhis edilebilmektedir. Bademcik apselerinin tedavi süresi genellikle bir haftadır. Ancak hastanın bağışıklık sistemine göre bu süre uzayıp kısaltılabilir.

Bademcik apselerinin tedavisinde tüm apselerde olduğu gibi apse boşaltılarak damardan antibiyotik tedavisi uygulanır. Bademcik ameliyatında apse boşaltma işlemi muayene koltuğunda yapılabileceği gibi hastanın yaşına göre genel anestezi ile hasta uyutularak da yapılabilir. Bademcik apsesi boşaltıldıktan sonra hastalar hastaneye yatırılmalı ve damardan yüksek dozda antibiyotik, ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar verilmelidir. Ayrıca hastanın bol sıvı ve su tüketmesi gerekir. Bunların yanı sıra hasta gün içinde belirli aralıklarla gargara yaparak boğazını temizleyip bol bol meyve tüketip vitamin almalı, boğaz pastilleri ile boğazı rahatlatmalı, aşırı soğuk ve sıcak yiyecek içeceklerden uzak durmalı, sigara dumanının bulunduğu ortamlardan uzak durarak bulunan ortamın nemli olmasını dikkat etmelidir. Bademcik apsesi olan hastalarda ayrıca bademcik ameliyatı yapılmalıdır. Aksi takdirde apsenin tekrarlama olasılığı yüksektir. Bademcik apsesi doğru şekilde tedavi edilmezse çok daha ağır hastalıklara yol açarak vücutta kalp iltihabı, böbrek iltihabı, boyun enfeksiyonu, akciğer enfeksiyonu, orta kulak enfeksiyonu, kemik iliği enfeksiyonu, menenjit ve eklem enfeksiyonu gibi ciddi rahatsızlıklara sebebiyet verebilir.

Bademcik apsesinden korunmak için; Bademcik apsesi solunum yolu veya yiyecek içecek yoluyla bulaşabilen bir hastalık olduğu için öncelikli olarak tükettiğimiz yiyeceklerimizin temizliğine dikkat edip özellikle de meyve ve sebzeleri bol su ile yıkayarak tüketmeliyiz. Boğazda bir iltihap oluşmaması için yediğimiz yiyecek ve içecekleri aşırı sıcak veya soğuk olarak tüketmeyip tozlu havasız ve kuru ortamlardan uzak durmalıyız. Ayrıca boğaz ağrısı yeni başladığında hemen doktora başvurulup doktorun önerdiği antibiyotik ilaçlara başlanmalıdr ve bol sıvı alınarak istirahat edilmelidir.
" } ] }