{ "title": "Bademcik Ameliyatı", "image": "https://www.bademcik.gen.tr/images/bademcik-ameliyati.jpg", "date": "20.01.2024 13:17:47", "author": "Şayan", "article": [ { "article": "
Bademcik ameliyatı, bademciklerde bakterilere ve virüslere bağlı olarak gelişen enfeksiyon olması durumunda yapılan ameliyattır. Enfeksiyon kendini yutkunma zorluğu, ağrı, boğazda yanma, ateş ve baş ağrısı ile kendini gösterir. Bademciklerinde enfeksiyon olan herkesin ameliyat olması gerekmemektedir.

Bademcik ameliyatının hangi durumlarda yapılması gerekir?
Bademcik ameliyatı öncesinde yapılması gerekenler nedir?

Hastanın ameliyat edilebilmesi için, enfeksiyon bulunmaması gerekir. Enfeksiyon dönemlerinde, hastada göğüs enfeksiyonu da gelişeceğinden, ameliyat yapılmamalıdır. Hastanın durumu uygunsa, hastaya ya da velisine bu ameliyatın yapılabilmesi için izin belgesi imzalatır. Hasta doktorun belirteceği süre boyunca beslenmesine ara vermelidir. Yemek yenilmeyecek süre genellikle altı saat olarak belirlenir.

Bademcik ameliyatı nasıl yapılır?

Ameliyatta çoğunlukla genel anestezi kullanılmaktadır. Hasta ameliyat boyunca herhangi bir şey hissetmez. Ameliyat süresi 1-1,5 saat kadardır. Ameliyat sonrasında hastanın durumuna göre birkaç saat sonra taburcu edilebilir. Gerekiyorsa bir gece hastanede kalabilir. Hasta anestezi altındayken ağzının açık kalabilmesi için, ağzına bir alet takılır. Doktor bu şekilde bademcikleri rahatlıkla görebilir. Hastaya kesi uygulanmamaktadır. Bademciklerin alınması farklı yöntemlerle olabilir. Bunlar;
Bademcik ameliyatı sonrası gelişmeler nelerdir?

Ameliyattan sonra anestezinin etkisi azaldıkça kulakta ve boğazda ağrı hissedilir. Çenenin hareketleri ağrılı olur. Bu dönemde ağrı kesici kullanılması uygun olacaktır. Yaklaşık olarak on iki saat sonra bölgede sarımsı beyaz renkte bir tabaka oluşur. Bu durum enfeksiyon belirtisi değildir. Aksine iyileşme belirtisidir. Ameliyat sonrasında hastalara sıvı verilmeye başlanır. Bunlar meyve suyu ya da su olabilir. Hastanın sıvı tüketimi normalse hastanede kalmadan eve gönderilir. Anestezi alındığından hastaya refakat edebilecek bir kişinin yanında olması uygun olacaktır. Hastanın yemekten yarım saat önce ağrı kesici alması ağrılarını azaltacaktır. Hasta dişlerini normal olarak fırçalayabilir. Ameliyat sonrası çalışanlar 7-14 gün evde dinlenmelidir. Gribal enfeksiyonu bulunan kişilerle temastan kaçınmalıdır. Ağır egzersizlerden uzak durulmalıdır. Hastalar iki hafta içine tam olarak iyileşmektedir.
" } ] }