{ "title": "Bademcik Ameliyatı Sonrası", "image": "https://www.bademcik.gen.tr/images/bademcik-ameliyati-sonrasi-9422.jpg", "date": "19.01.2024 00:38:34", "author": "Abbas", "article": [ { "article": "
Bademcik ameliyatı sonrası, hastaların büyük bir kısmı aynı gün içerisinde evlerine taburcu edilebilir. Şayet hastaneden taburcu olduktan sonra hastanın iyileşe sürecinin hızlanması için dikkat edilecek bakım tüyoları vardır.

Bademcik ameliyatı sonrası

Kanama: bademcik ameliyatının olunduğu bölge, açık yara biçiminde olmasından dolayı, ameliyatın arkasından veya ilerleyen gönlerde kanama gerçekleşebilir. Bölgede ancak az kanamaların dışında taze kırmızı bir kan gelirse veya kanlı kusmalar boy gösterirse en yakın bir hastaneye yahut ameliyatınızın yapıldığı sağlık kuruluşuna gitmeniz gerekebilir. Ameliyatın olduğu bölge tahriş olmuş veya enfeksiyon kapmış olabilir.

Ağrı: ameliyatınızın yapıldığı bölgede hafif şekilde ağrılar gözlenebilir. Bu durumun kaynaklanmasının en bilindik nedeni ise açık yara olması ve sürekli kıpırdamanın gerçekleştiği bir alan olmasıdır. Görülen ağrının şiddet faktörü kişiden kişiye değişim gösterebilir. Pek çok kişi de görülen ağrıların giderilmesi için basit ağrı kesiciler kesin çözüm verebilirken, bazı durumlarda daha kuvvetli ve güçlü ağrı kesiciler daha faydalı olacaktır. Ağrılar genellikle yutkunma veya konuşma esnasında gerçekleşir. Bademcik ameliyatı sonrasında, kişiler de görülen ağrıların bazıları kulak etrafına hatta kulağa doğru yansıyabilir.

Nefes kokusu: bademcik ameliyatının olmasının ardından bölgede beyaz veya kirli gri şeklinde bir zar meydana gelir. Bu zar aslında doğal iyileşme aşamasının net bir göstergedir. Hemen, hemen herkes de meydana gelen bu zar 2 hafta kadar sonra kendiliğinde kaybolma ve bölgeye kaynama gerçekleştirecektir. Nefes de koku olmasının en etkin nedeni kişilerde meydana gelen zar ve yetersiz beslenme durumları ile az sıvı alımından kaynaklanmaktadır. Böyle durumlarda fazla olmamakla beraber ağız kokusu hissedilebilir. Nefes kokusunda git gide artış yaşanıyorsa bu durumu doktorunuza bildirmelisiniz. En doğru cevabı yapılan muayene ile doktorunuz verecektir.

Ateş: bademcik ameliyatı sonrasında çok fazla olmamakla birlikte ağrı faktörü olacaktır. Çok susuz kalınması halinde ateş semptomu kendini belli edebilir. Çok sıvı tüketmenize rağmen ateşiniz düşmüyor ve yükselme gerçekleştiriyorsa doktorunuza gitmelisiniz. Düşmeyen ateşin en etkin nedeni enfeksiyon bulgusudur.

Diyet bilgiler: ameliyatın gerçekleşmesinin arkasından, anestezinin etkisi tam anlamıyla geçene dek yaklaşık 4 saat kadar hiçbir şey yenmemesi ve içilmemesi en doğrusu olacaktır. Ne zaman yiyip, içmeniz hakkında en yakın hemşireniz size bilgiler sunacaktır.

Genel olarak bademcik ameliyatının arkasından bol soğuk su içilmesi, oldukça yumuşak gıdalar tüketilmesi ve boğazı tahriş etmeyecek besinler yenmesi önerilir.

Bademcik ameliyatı sonrası ilk hafta beslenme

1. Gün: küçük yudumlar eşliğinde ve sık aralıklar halinde azar, azar soğuk çay içilmesi, şekerli şervet, meyve kompostosu, soğuk süt ve dondurmalar gibi gıdalar ile beslenmelidir.

2. Gün: yukarıda yazanlara ek ilave olarak oda ısısında muhallebi, ayran, puding ve yoğurt tüketilebilir.

3. Gün: oldukça yumuşak gıdalar, sebze püresi, rafadan pişirilmiş tam yumurta, biraz fazla pişirilmiş makarna tüketilebilir.

4. Gün: çok sıcak ve çok soğuk olmayacak derecede çorba, yoğurt, pirinç ilavesi yapılmamış sütlaç, yumuşak meyve püreleri ve ezilmiş yemek taneleri ile hastanın beslenmesi sağlanabilir.

5. Gün: çok fazla batma hissiyatı yaşatmayacak besinler, fazla sıcak olmayacak gıdalar ve doktorunuzun sakınca görmediği eski beslenme alışkanlıklarınıza devam edebilirsiniz.

Bademcik ameliyatı sonrasında aklınızda bulunması gerekenler
" } ] }