{ "title": "Bademcik Ameliyatı İyileşme Süresi", "image": "https://www.bademcik.gen.tr/images/bademcik-ameliyati-iyilesme-suresi-7661.jpg", "date": "21.01.2024 05:21:54", "author": "neval güven", "article": [ { "article": "Bademcik ameliyatı iyileşme süresi, bademcik rahatsızlığı ile ilgili sorun yaşamamış insan pek yoktur. Genelde çocukluk döneminde sık görülen bademcik sorunları ileri ki dönemlerde de etkili olabilmektedir. Bademcik ameliyatları dünyada en sık yapılan cerrahi operasyonlar arasında yer almaktadır. Bademcik vücudumuzun bağışıklık sisteminin elemanlarıdır. Boğazımızda yer alıp, buradan giren mikropları vücudun tanımasını sağlarlar. Bademcik ameliyatı kararı vermek için çocuğun bademcik infeksiyonlarının birkaç kez görülmesi gerekebilmektedir. Boğaz ağrısı ve ateşi olan her çocuğun bademcik infeksiyonu geçirdiğini söylemek yanlış olur. Çünkü farenjit dediğimiz boğaz infeksiyonu da aynı belirtiler ile ortaya çıkmaktadır. Tekrarlayan bademcik infeksiyonları tedavi edilmesine rağmen yılda üç, dört defadan fazla yaşanıyorsa o zaman ameliyat edilmelidir ve ameliyat çocukluk döneminde yapılmalıdır. Çünkü yaş ilerledikçe başta ağrı olmak üzere ameliyat sonrası gelişebilecek sorunlar da artar ve iyileşme de gecikir. Peki ameliyattan sonra iyileşme sürecinde hastaya nasıl bakılmalı ve yeme içmesi nasıl olmalıdır? Kısaca bunlardan da bahsedelim.

Bademcik ameliyatı sonrası uygun olan yiyecek ve içecekler nelerdir?

Bademcik ameliyatı sonrası hastaya sert, sıcak, asitli, tuzlu, acı ve baharatlı gıdalar verilmesi sakıncalıdır. Bu tür gıdalar iyileşme sürecinin uzamasına sebep olacağı gibi kanamanın başlamasın da neden olabilir. Ameliyat sonrası ilk 10 gün en riskli dönemi oluşturur. Özellikle 10. Gün kolajen yapısındaki değişikliğin etkisiyle kanama daha sık görülebilir. Bu nedenle ilk 10 günlük bakım ve beslenme büyük önem taşır. Bademcik ameliyatından hemen sonra hastaya ilk gün dondurma veya soğuk yumuşak tatlılar verilebilir. Bunun nedeni ise ameliyat sonrası oluşan ağrıyı azaltmaktır. Yine ameliyat sonrası hastaya yumuşak, ılık ve protein değeri yüksek gıdalar (Kemik iliğinden yapılan çorbalar, et suyuna yapılan çorbalar, ayran, kefir, yoğurt veya yoğurtla yapılan çorbalar) sık sık verilerek iyileşme süreci hızlandırılabilir. Ameliyat sonrası boğazın kurumaması ve öksürük oluşumu ile boğazın tahriş olmaması için bol bol su içmek de önemlidir. Çünkü boğazın kurumasıyla birlikte kulak ağrıları da oluşabilmektedir. Sakız çiğnemek de hastanın tükürük (Antiseptik bir salgıdır) ile boğazının temizlenmesini sağlar ve yine iyileşme sürecine katkıda bulunur. Sonuç olarak bademcik ameliyatının iyileşme sürecinin 10 günlük bir süreç olduğunu ve alınan besinlere dikkat edildiği taktirde iyileşmenin hızlanabileceğini söyleyebiliriz.
" } ] }