{ "title": "Bademcik Aldırma", "image": "https://www.bademcik.gen.tr/images/bademcik-aldirma.gif", "date": "20.01.2024 02:14:22", "author": "Öznur TAŞPINAROĞLU", "article": [ { "article": "Bademcik aldırma, bademcikler oluşan, virüs ve bakterilere bağlı olarak gelişme gösteren ve enfeksiyon riski taşıyan bademcikleri aldırmak ameliyat ile gerçekleşmektedir. Bademciklerde sürekli oluşan bir enfeksiyon söz konusu değilse bademciklerin alınması çok da gerekli değildir. Ancak enfeksiyon kronik bir hale gelmiş ve kişinin sürekli hastalanmasına yol açıyorsa bademcik aldırma işlemi gerçekleşmelidir. Yutkunmada güçlük çekme, boğaz bölgesinde ağrı, baş ağrısı ve zaman, zaman görülen ateşlenme bademcik sorunun göstergesi olabilir. Bu tür sorunlar kişi de ara, ara görülebileceği gibi dayanılmaz bir sıkıntıya da itebilir. Böyle durumlarda bademciklerin alınması sağlık açısından daha faydalı olacaktır.

Bademcik Aldırma İşlemi Hangi Durumlarda Yapılmalıdır?
Bademcik Aldırma Öncesinde Yapılması gerekenler

Öncelikle kişinin bademciklerinin alınması için gerekli görülen en önemli durum bademciklerde iltihaplanma olmamasıdır. Enfeksiyonun gerçekleştiği süreç de kişinin göğüs enfeksiyonunun belireceğinden dolayı ameliyat riskli olur ve çoğunlukla da böyle durumlarda ameliyat yapılmamalıdır. Kişinin ameliyat için durumu müsait görülürse ameliyat öncesi yetkiyi verdi adına bir belge imzalaması gerekir. Bu durum imza yetkisi olmayan çocuklar için geçerli değildir. Çocuğun velisi imza yetkisine sahiptir ve belge ile veli ilgilenir. Ameliyata karar verdikten sonra kişinin ameliyat günü belirlenir ve hastaneye gelmeden en az 6 saat yemek yememesi önerilir.

Bademcik Aldırma İşlemi Nasıl Olmaktadır?

Öncelikle bademcikler ameliyat ile alındığı için genel anestezi altında yapılmaktadır. Bu durum ham hasta hem de doktor için oldukça uygundur ve kişi ameliyat süresi boyunca herhangi bir şey hissetmez. Bademcik aldırma işlemi kişinin bünyesine ve bademciklerin durumuna göre değişkenlik gösterebilir. Lakin genelde 1-2 saat kadar sürebilen bir işlemdir. Ameliyat yapılırken hasta kişinin ağzında, ağzının sürekli açık kalabilmesi adına bir alet yerleştirilir. Bu alet doktorun bademcikleri rahat görüp kolaylıkla alabilmesi adına gereklidir. Ameliyatın ardından doktorlar kişinin durumuna bakar ve uygun görürlerse aynı gün taburcu edebilir. Eğer kişinin durumu hastaneden çıkmaya uygun değil ise bir gece hastane de misafir olarak kişiyi gözaltına alırlar.
" } ] }