{ "title": "Akut Tonsillit Bademcik İltihabı", "image": "https://www.bademcik.gen.tr/images/akut-tonsillit-bademcik-iltihabi.jpg", "date": "19.01.2024 13:23:25", "author": "Rabia Nurdan Özen", "article": [ { "article": "
Akut tonsillit bademcik iltihabı, çocukluk döneminde en sıklıkla görülen hastalıklardan birisidir. Bir veya iki bademciğin iltihaplanan ve daha sonra kendiliğinden iyileşen enfeksiyonudur. Akut tonsillit bademcik iltihabı, klinik olarak genellikle ergenlerde ve genç yetişkinlerde diğer yas gruplarına göre daha sık görülmektedir.

Akut tonsillit bademcik iltihapları 5-6 yaşlarında zirve yapar, fakat 3 yaş öncesi ve 50 yaş sonrası oldukça nadir görülür. Bunlar farenjitler gibi viral veya bakteriyel sebeplerle oluşabilmektedir.

Akut Tonsillit Bademcik İltihabı Belirtileri Nelerdir?
Çocuklarda;
Gibi belirtiler görülebilir.

Akut Tonsillit Bademcik İltihabı Tanısı Nasıl Koyulur?

Akut tonsillit bademcik iltihabının tanısı fiziksel muayene ile koyulmaktadır. Muayenede bademcikler normalden fazla kanlanmış ve büyümüştür. Laboratuar kontrollerinde lökositoz bulunabilir.

Akut Tonsillit Bademcik İltihabı Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

Akut tonsillit bademcik iltihabı tedavisinde asıl amaç iltihabın yok edilmesi ve belirtilerin ortadan kaldırılmasıdır. Yeterli miktarda sıvı alımı gereklidir ve uygun ağız bakımının yapılması önemli olmaktadır. Antiseptik gargaralar ile lavaj yapmak ağız bakımı amacı ile yeterli görülmektedir. Bunun yanı sıra yatak istirahatı, yeterli miktarda sıvı alımı, analjezik ilaç tedavileri, anti-pirüetik ve bakteriyel enfeksiyon düşünülen kimselerde antibiyotik ilaç uygulaması yapılır. Bakteriyel enfeksiyonlarda antibiyotik ilaç verilmeyen hastalarda çoğunlukla hastalık bir hafta süre ile kendini sınırlamaktadır. Ancak antibiyotik tedavisi uygulamak hastada belirgin bir şekilde ortaya çıkan bas ağrısı, vücut ısısındaki artışları ve lenfadenopatileri azaltmaktadır. Aynı zamanda muhtemel bir akut romatizmal ateş yani kalp romatizması veya akut glomerülonefrit gibi hastalıklar da önlenmiş olur. İlk ilaç tedavisi için tercih olarak penisilin grubu antibiyotikler 10 gün süreyle oral yoldan veya tek doz depo penisilin parenteral yol ile verilir.
" } ] }